צרו קשר

הבלוג

ייעוץ ניהולי

המילואימניקים חוזרים: 5 פעולות לקליטת העובדים בארגון

חזרת חיילי וחיילות המילואים למקומות העבודה אחרי חודשים של שירות מאתגרת את העובדים והמעסיקים גם יחד. איך קולטים אותם נכון?

מלחמת ‘חרבות ברזל’ נכנסה לחודשה התשיעי, חיילי וחיילות המילואים שבים לביתם ולמקומות העבודה לאחר שבועות או חודשים של שירות, כשלחלקם כבר יש תאריך גיוס נוסף באופק. השונות הגדולה בין שני העולמות הללו, כשיום אחד הם בשדה הקרב ויום לאחר מכן בעבודה, מייצרת צורך בהיערכות של הארגון ושל משאבי האנוש לקליטה מיטיבה של העובדים. את המעבר מלחימה בקו ראשון ואובדן חברים לצוות לחזרה למציאות שהתנהלה בערוץ מקביל צריך לתווך, והארגון נדרש לארגן את הכניסה המחודשת לתפקיד לאחר חודשים ארוכים של היעדרות.

נחיתה רכה היא לא בהכרח הדבר הנכון
שירות המילואים במלחמה הוא מצב יוצא דופן שגם ימי המילואים לאורך השנים שקדמו לה לא יכלו להכין אליו. העובדים עשויים להרגיש שעם תחילת המלחה “תלשו” אותם מהמציאות הקבועה שלהם היישר אל החזית, וכעת הם שמים מאחוריהם את השליחות הגדולה של הלחימה למען המדינה ושבים לחיים הרגילים. המעברים מאוד חדים, ויש לסיטואציה הזו משמעויות עמוקות: מי שהיה קודם בתפקיד ניהולי, לדוגמה, עבר להיות חייל שמקבל פקודות, ובנוסף – לאחר שהגנו על המדינה בחירוף נפש, פתאום היום-יום עשוי להיראות טפל וחסר משמעות.

פעמים רבות מנהלים רוצים להקל על חיילי וחיילות המילואים ששבים לעבודה ועושים זאת באמצעות “נחיתה רכה”. זה מגיע ממקום טוב ומתחשב שבא לקראת העובדים, אבל מאוד יכול להיות שזה לא מה שהם צריכים. המפתח הוא גמישות רבה מצד הארגון על מנת להתאים לכל אחד את הפתרון המתאים עבורו וכן לאפשר לעובד לומר מה יעזור לו. לכן הפסיביות של הנחיתה הרכה היא לא בהכרח הדבר הנכון והמתאים לכולם, ויש לבדוק ספציפית מול כל עובד מה הוא צריך. כאן הליווי של משאבי האנוש הוא מכריע, וחובה להבין את השונות בין העובדים ולדעת לשאול מהם הצרכים של כל עובד.

5 הפעולות הקריטיות בקליטת עובדים ששבו ממילואים
משאבי האנוש בארגון צריכים להיערך לקליטת אנשי המילואים ולקבל אותם חזרה לעבודה באמצעות 5 פעולות חיוניות:

1. צרו מודעות ותיאום ציפיות – מיד עם חזרת העובד למקום העבודה, דאגו לקיים מפגש בינו לבין משאבי האנוש והמנהל האישי ודברו באופן גלוי ופתוח על מה הולך לקרות ואיך מנהלים את השבוע הקרוב. בדקו איתו מה הוא יכול לעשות וכמה ניתן להעמיס עליו. ההנחה שהעובד פשוט יגיע למשרד ויצלול לתוך העבודה עלולה רק להדגיש את הפער הגדול בין המציאות שהיתה עד לפני רגע לבין המציאות החדשה, ולכן צריך לייצר תוכנית קליטה. ייתכן שיהיה צורך בנפח עבודה מצומצם יותר, אבל חשוב לתאם ציפיות בצורה ברורה, כדי שלא ייווצר מצב שבו עובד נמצא תחת עננה של חוסר וודאות בנוגע לציפיות והדרישות ממנו.

2. אקטיביות – בדרך כלל עובד פעיל הוא עובד שמרגיש שהוא נחוץ לארגון ושיש לו יכולת להניע דברים והעשייה מונעת ממנו לשקוע. ככל שהוא יהיה אקטיבי, כך הוא ירגיש פחות חסר אונים ושהוא מחזיר את הכוח לידיים שלו. יחד עם זאת, צריך להקפיד שלא לקבוע מדדי עשייה ובקרה שאינם ריאליים. בשבוע הראשון מומלץ לייצר הצלחות מהירות שאפשר לתת עליהן משוב חיובי כדי שהעובד יחוש משמעות.

3. סיוע – לעיתים עיסוק בקושי העצמי, מעמיק את הבור שנמצאים בו, אך כאשר עסוקים בלעזור לזולת – הקושי מצטמצם. כדאי להשתמש בחוזקות של העובד כדי להעלות לו את הערך ולהדגיש את תרומתו לארגון בכך שהוא יהיה במקום העוזר שיכול לענות לצורך של מישהו אחר. עובדים ששבו ממילואים יכולים למשל לעשות מנטורינג לעובדים חדשים שנקלטו לאחרונה.

4. אמפתיה, לא רחמים – פעמים רבות מסתכלים על העובדים שחוזרים ממילואים וחשים כלפיהם רחמים, במיוחד אם הם חוו טראומות וטלטלות רגשיות. הימנעו מרחמים וממתן תחושת מסכנות, ואפשרו אוזן קשבת ממקום של אמפתיה. הבינו מהעובד מה הוא באמת צריך, ואל תנסו לנחש מה נכון ומתאים לו, אלא במה ניתן לעזור לו מבחינה פרקטית. אנחנו מחפשים לייצר לו העצמה מחודשת, והצעד הזה צריך להיעשות ברמת העמיתים, משאבי האנוש וברמה הניהולית. זכרו שלפעמים העובד לא יידע להגיד מה הוא צריך או שהוא יחוש שהוא מסתדר, לכן מומלץ לתת לו את המרחב והזמן ולחזור ולבדוק איתו שוב לאחר שהדברים שוקעים קצת. זהו שיח שצריך לקרות גם פנימית אצל העובד, ולא כולם מתורגלים בו.

5. חוזקות – זהו את החוזקות של העובד, חשבו מהם הדברים שתמיד היו סומכים עליו שהוא יעשה והיה בהם טוב – והבליטו אותם. תמכו בעובד ותנו לו לזרוח, מכיוון שזה ישפיע על החוסן שלו ופרק הזמן של ההסתגלות למעבר יוכל להצטמצם משמעותית. ההשקעה הזו היא לטווח ארוך.

כיצד ניתן לסייע לעובדים שכבר חזרו לעבודה מהמילואים?
תפקיד משאבי האנוש הוא להבין את המעברים החדים ולדעת לסלול את הדרך לעובדים שחזרו מהמילואים. כפי שהעובדים התגייסו למלחמה, הארגון נדרש להתגייס עבורם, כדי לשמור על האנשים שלו עד כמה שניתן. חשוב לזכור שברוב המקרים מדובר בתקופה של ליווי לחזרה לשגרה אזרחית במעבר חזרה לעולם העבודה, והיא זמנית. יחד עם האוזן הקשבת והאמפתיה, חשוב שלא לנסות לדלות מהם פרטים וחוויות בכוח, אלא לשאול ברגישות ובעדינות אם ירצו לחלוק מהחוויות שחוו.

קליטת חיילות וחיילי המילואים ששבו לעבודה, הקפדה על הצלחות קטנות ומהירות וחיזוק העובדים יכולים לחול גם על עובדים ששבו ממילואים זה מכבר. עדיין לא מאוחר ליישם את הפעולות הללו, רק צריך לבדוק האם הם מעוניינים.

אהבתם?

קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל

זאת תחילה של ידידות מופלאה (:

ממש בקרוב נתחיל לשלוח לך תכנים, נתראה באינבוקס!

תגובות:

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אני רוצה לראות מה השאר כתבו