מדיניות אנרגיה ברשויות מקומיות
מפגש מדיניות אנרגיה ברשויות מקומיות התקיים ב-18.12.24 היה עשיר בתוכן והרצאות מקצועיות, עסקנו באתגרים המרכזיים בתחום האנרגיה ועד לפתרונות חדשניים ואסטרטגיות פעולה שיכולות לשמש את הרשויות המקומיות במעבר לאנרגיה חכמה ובת קיימא.
תכנון אנרגיה בראייה לאומית – הזווית המוניציפלית
יעל סלומון, סמנכ”לית תשתיות במנהל התכנון
יעל הציגה את תפקיד חטיבת התשתיות כמאגדת את תחומי האנרגיה מתוך גישה של תכנון בר-קיימא, ברמה הארצית ועד המקומית. היא התייחסה לאתגרים בצפיפות במטרופולין תל אביב, שצפוי לגדול משמעותית, ולעובדה שייצור האנרגיה מתרחק ממרכזי הצריכה. יעל דיברה על תכנון מוטה תחבורה ציבורית, אנרגיה וניהול נגר, והביאה את גרמניה כדוגמה לתכנון משולב מוצלח.
היא הדגישה את החשיבות של תמ”א 10 שמרחיבה את השימוש במתקנים דו-שימושיים עם פטורים מהיתר, כולל שטחים עירוניים כמו מאגרים, חממות וקירות תמך, וכן שילוב טעינת רכבים חשמליים.
בנוסף, דיברה על קידום תוכניות 2050 לתשתיות, המדגישות תכנון אסטרטגי לכלל התשתיות יחד, והעלתה את נושא החיוב בהתקנת מערכות פוטו-וולטאיות בבנייה חדשה, על אף האתגרים הכלכליים הכרוכים בכך. יעל סיימה בהדגשה של חשיבות שיתוף הפעולה בין רשויות, רגולטורים ויזמים להבטחת יישום יעדים ברי-קיימא.
מהמאקרו למיקרו: יישום מדיניות ברשויות המקומיות
נטע כאנר, מתכננת סביבתית, AVIV
נטע סיקרה את השינויים במקורות האנרגיה לאורך השנים ואת הקושי של הרגולטור להתאים את עצמו למציאות המשתנה, המאופיינת בחוסר ודאות ובשינויים תכופים בטכנולוגיות ובשותפים הנדרשים לקידום התחום. בנוסף היא דיברה על תפקיד השלטון המקומי, שנהנה מאמון התושבים, כמנוף לשיפור השירות בתחום האנרגיה. עיקר העיסוק ברשויות המקומיות מתחלק לשלושה תחומים: תכנון תשתיות עתידיות, ניהול ביקוש לאנרגיה, ותכלול מבני ארגון לתמיכה באחריות כלפי התושבים.
כשאנרגיה פוגשת תכנון: פרקטיקה בעולם של אי-ודאות
טל ונגר, סמנכ”לית תכנון וסביבה ב-AVIV
דיברה על חשיבות הגדרת יעדים וחזון עירוני בתחום האנרגיה בדגש על התכנון, המבוססים על נתונים עדכניים, כשהכלי המרכזי לכך הוא מסמך מדיניות שמאפשר גמישות וניהול שינויים. היא הדגישה את התפקיד הקריטי של הרשויות המקומיות בקביעת הנחיות תכנון ורישוי, כגון דרישות לנספחי אנרגיה בתוכניות, תוך התמודדות עם שילוב פתרונות חדשניים ושמירה על ודאות תכנונית.
הניסיון מלמד כי רשויות מקומיות הן בעלות תפקיד מרכזי בהובלת שינוי בתחום האנרגיה, אך לשם כך נדרשים שיתוף פעולה, התאמות טכנולוגיות ויכולת להגיב במהירות לשינויים וגם לקיחת סיכונים.
בנוסף להרצאות, קיימנו פאנל מגמות באנרגיה מוניציפלית בהובלת מיכל גרוסמן, מנהלת תחום אקלים וקיימות ב-DHVMED
במהלך הפאנל, הציגו המשתתפים את אתגרי הצמיחה הדמוגרפית והעלייה בביקוש לחשמל, כמו גם את הצורך בשיתוף פעולה עם חברות החשמל ומערכת ניהול אנרגיה חכמה לשיפור האספקה. בנוסף, ניתנו דוגמאות לניהול משאבים עירוניים דרך יוזמות תקציביות ופתרונות אגירה. בין הדברים שעלו:
יריב בן דב, מנהל מערך סביבה וקיימות בעיריית חולון, דיבר על אתגרי הצמיחה הדמוגרפית של חולון והתמודדות עם העלייה בביקוש לחשמל. הדגיש את האחריות העירונית לייצור חשמל ומדיניות צריכה מושכלת, כולל עבודה בשיתוף פעולה עם חברת החשמל.
טלי קפלן פיניש, מנהלת אגף קיימות וסביבה בעיריית ראשון לציון, שיתפה על יוזמות לניהול משאבי אנרגיה עירוניים דרך פורום אנרגיה ייעודי ותקציב מעגל סגור. הצביעה על הקושי בניהול משאבים בגלל עומס משימות וחוסר מומחיות.
עידו שוואב, מנהל אגף תשתיות חלוקה ברשות החשמל, הרחיב על תוכנית הפיתוח לרשת החלוקה בהשקעה של 22 מיליארד ש”ח, עם דגש על שדרוג אמינות האספקה, חדרי שנאים ושילוב מונים חכמים לניהול יעיל של ביקושים.
עידן ליבס, מייסד שותף וסמנכ”ל תפעול בחברת AGEERA, דיבר על תפקיד הרשויות בקידום פתרונות אגירה ואופטימיזציה כלכלית, תוך מתן שירותים לתושבים ושימוש בנכסים עירוניים לפיתוח אנרגטי.